Zajęcia klubowe w WTZ

 

Program "Zajęcia klubowe w WTZ" ma na celu wsparcie osób niepełnosprawnych w utrzymaniu samodzielności i niezależności w życiu społecznym i zawodowym poprzez prowadzenie przez Warsztaty Terapii Zajęciowej (WTZ) zajęć klubowych jako zorganizowanej formy rehabilitacji. Program "Zajęcia klubowe w WTZ" jest rozwiązaniem, które sprzyja aktywnemu wspomaganiu osób z niepełnosprawnością, które opuszczają warsztat w związku z podjęciem zatrudnienia oraz osób oczekujących na przyjęcie do WTZ. Wsparcie kierowane jest do osób niepełnosprawnych posiadających ważne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (lub orzeczenie równoważne), które mogą być beneficjentami programu.

 

 

Zdrowo i kolorowo

W sobotnie przedpołudnie Uczestnicy Zajęć Klubowych zorganizowali kolejne spotkanie z Panią Dietetyk. Podzieleni na trzy małe grupy i pracując naprzemiennie dowiedzieli się na nim, czym w naszej diecie są białka, tłuszcze, czy węglowodany i jaką pełnią rolę w organizmie człowieka. Uczyli się jak odżywiać się zdrowo i komponować wartościowe posiłki pełne warzyw i owoców. Bogaci w nowe doświadczenia postanowili zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce przygotowując zdrowy posiłek – makaron z warzywami i własnoręcznie wyhodowanym szpinakiem. Kontynuowali również pracę techniką decupage. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym

 

3w1 czyli dla chcącego nic trudnego

W miniony weekend Uczestnicy Zajęć Klubowych wzięli udział w pierwszej części warsztatów decaupage i kolejnych ogrodniczych. Podzieleni na trzy małe grupy, pracując naprzemiennie zapoznali się z techniką zdobniczą polegającą na przyklejaniu na odpowiednio przygotowaną powierzchnię (drewno, metal, szkło, plastik, ceramika) wzoru wyciętego z papieru lub serwetki. Na pierwszych zajęciach wygładzili powierzchnię drewnianą pudełka i chustecznika, pomalowali farbą akrylową, wybrali wzór serwetki, którą na kolejnych zajęciach będą przyklejać na pudełko i lakierować. W ogrodzie posiali zioła i warzywa tj. szczypiorek, bazylię, sałatę, pomidory i cukinię, które w sezonie letnim wykorzystają do zdrowych sałatek i potraw z grilla. Podlali wysiane w zeszłym sezonie pietruszkę, szpinak i czosnek ozimy. Uczyli się praktycznie korzystać z internetowej oferty restauracji serwujących dania na dowóz do klienta, wybierać i zamawiać pizze. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

Jajo, jajko, jajeczko czyli tradycje wielkanocne

W miniony weekend Klubowicze spotkali się aby przygotować tradycyjne potrawy wielkanocne. Przyrządzili sałatkę jajeczną, chrzan z jajkiem, ugotowali żur i upiekli babki. Udekorowali pięknie stół wykorzystując ozdoby świąteczne, owies, tulipany i bazie. W imieniu Zarządu PSONI Koło w Krośnie Pani Bernarda Gorczyczewska złożyła życzenia świąteczne. W drugiej części spotkania Pani Monika przeprowadziła ćwiczenia kształtujące obraz i schemat ciała oraz orientację przestrzenną, ćwiczenia równoważne i bardzo ważny trening oddechu. Przygotowując się do zajęć indywidualnych omówili problemy ruchowe uczestników. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

Klubowicze często wspominali ubiegłoroczny wypad na tor kartingowy. Dlatego w miniony weekend postanowili kolejny raz wybrać się na gokarty i chociaż przez chwilę poczuć się jak profesjonalni kierowcy rajdowi. Pełni wrażeń i pozytywnej energii nie zapomnieli również o nadchodzącym dniu kobiet i mężczyzn, które uczcili składając sobie nawzajem życzenia i obdarowując się słodkim upominkiem. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

Z kopyta kulig rwie

Uczestnicy Zajęć Klubowych WTZ PSONI Koło w Krośnie postanowili wykorzystać piękną zimową aurę i w wieczornej atmosferze zorganizowali kulig przy zabytkowym dworku w Targowiskach. Każdy z Klubowiczów mógł poczuć się jak prawdziwy Kmicic i Oleńka sunąc zaprzężonymi saniami przez ośnieżone drogi. Pełni niezapomnianych wrażeń zakończyli ten wspaniały wieczór rozgrzewając się przy ognisku i gorącej herbacie. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

W miniony weekend rozpoczęła się kolejna już edycja Zajęć Klubowych WTZ PSONI Koło w Krośnie. Grono klubowiczów powiększyło się o nowe osoby. Uczestnicy z okazji kończącego się karnawału zorganizowali specjalne spotkanie pod nazwą "Zabawa w filmowym klimacie". Pracując w małych grupach przygotowali słone i słodkie przekąski ostatkowe. Szlifowali swoje umiejętności taneczne oraz wzięli udział w kilku konkursach zmysłów - dotyku, smaku i słuchu. Mieli za zadanie rozpoznać smakowany produkt, dotykany przedmiot i usłyszany utwór muzyczny. W ramach karnawałowych zabaw Klubowicze przebierali się za postacie ze znanych i lubianych filmów tj. 'Dom z papieru", "Janosik", "Siedmiu wspaniałych". Zajęcia odbyły się w  reżimie sanitarnym.

 

Karnawałowe przekąski

W sobotę odbyło się ostatnie spotkanie w ramach zajęć klubowych w edycji luty 2020 - styczeń 2021. Uczestnicy zajęć podsumowali rok wspólnej pracy w czasie pandemii Covid-19. Następnie podczas spotkania z panią rehabilitantką - poszerzyli wiedzę na temat wybranych wad postawy. Omówili postawę skoliotyczną, plecy okrągłe, plecy wklęsłe, plecy płaskie. Po krótkiej części teoretycznej , uczestnicy wykonali ćwiczenia praktyczne korygujące wady postawy. Każdy otrzymał zestaw ćwiczeń do wykonywania w domu. Pani Monika odpowiadała także na liczne pytania, które nasunęły się po ostatnich zajęciach. W drugiej części spotkania w warsztatach kulinarnych przygotowali przekąski karnawałowe z różnych stron świata. Nauczyli się wykonywać quiche z boczkiem, roladki z tortilli oraz pizzerinki. Spotkanie zakończyło przygotowanie deseru banoffee. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

Noworoczne postanowienia uczestników WTZ Krosno

Po świątecznym ucztowaniu Uczestnicy Zajęć Klubowych WTZ PSONI Koło w Krośnie postanowili zrzucić zbędne kilogramy. Z tego powodu zaprosili do współpracy Panią fizjoterapeutkę, która przybliżyła w skrócie anatomię człowieka, podkreśliła w szczególności, które części kręgosłupa są najbardziej narażone na obciążenia podczas codziennych obowiązków. Uczyła jak należy przyjmować prawidłową postawę ciała np. przy pracach porządkowych, wstawać z łóżka oraz poprawnie podnosić ciężkie przedmioty. Podczas zajęć praktycznych mieli możliwość trenowania prostych ćwiczeń odciążających i wzmacniających mięśnie przykręgosłupowe. Na koniec spotkania w ramach warsztatów kulinarnych, wspólnie przygotowali nową potrawę, burito-specjalność kuchni meksykańskiej. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

Polskie tradycje bożonarodzeniowe

W ubiegłą sobotę Uczestnicy Zajęć Klubowych WTZ PSONI Koło w Krośnie spotkali się na ostatnich w tym roku kalendarzowym zajęciach. Zorganizowali spotkanie wigilijne, które w tym roku przybrało nietypowy charakter ze względu na panującą pandemię. Uczestnicy własnoręcznie przygotowali tradycyjne polskie potrawy: zupę grzybową z łazankami, rybę z warzywami i pierogi z wędzoną śliwką. Nie mogło zabraknąć też staropolskich ciast- piernika i makowca, które Klubowicze przygotowali pod okiem profesjonalisty. W imieniu Zarządu PSONI Koło w Krośnie i kadry prowadzącej zajęcia Pani Kierownik WTZ Bernarda Gorczyczewska złożyła Klubowiczom i ich rodzinom świąteczne życzenia. Podczas spotkania Uczestnicy dzielili się tradycjami świątecznymi obchodzonymi w swoich domach oraz polskimi zwyczajami bożonarodzeniowymi. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.

 

W minioną sobotę Uczestnicy Zajęć Klubowych WTZ PSONI Koło w Krośnie spotkali się aby udoskonalić umiejętności taneczne, które po zakończeniu pandemii będą mogli wykorzystać w praktyce. W dalszej części spotkania mieli okazję poznać tradycyjne zwyczaje Katarzynkowe i Andrzejkowe, zasięgnąć porady prawdziwych Cyganek oraz przyjąć dobrą wróżbę od Starej Baby. Spotkanie zakończyło się poczęstunkiem, który Klubowicze przygotowali w formie bufetu szwedzkiego. Zajęcia odbyły się w reżimie sanitarnym.