W dniu 16.11.2019 r. uczestnicy zadania pn. "Zajęcia klubowe w WTZ" uczyli się wykonywać pierogi nadziewane różnego rodzaju farszami. Klubowicze utrwalali sobie umiejętności prawidłowego obierania warzyw (cebula, ziemniaki), ustawiania czasu ich gotowania. Uczyli się prawidłowo gotować kaszę, kroić boczek, ugniatać ser przez praskę. Doprawiali do smaku według swojego gustu solą i pieprzem. Kolejnym punktem zajęć było przygotowanie ciasta pierogowego w tym utrwalenie techniki wałkowania ciasta i sklejania pierogów. Następnie klubowicze uczyli się prawidłowego procesu gotowania ich w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Pod koniec zajęć odbyła się wspólna degustacja pierogów z dodatkami do wyboru takimi jak: skwarki, śmietana, masło, kefir. Uczestnicy zajęć przygotowywali również zaczyn na bazie drożdży, amoniaku i przyprawy korzennej, potrzebny do wypieku ciasteczek piernikowych.